تاریخ جنگتاریخ

استفاده از اسناد جعلی در جنگ سرد

جاسوسان در حال تخریب چهره رقیب در کشورهای دیگر

سرویس های مخفی بلوک شرق و غرب از اسناد جعلی بسیاری برای گمراهی طرف مقابل و یا رهبران و کارگزاران سایر کشورهای هم پیمان و در مواردی کشورهای بی طرف استفاده فراوانی می‌کردند که نقش شوروی در این نوع از جنگ بارزتر به نظر می‌رسید. در این بخش به قسمت هایی از آن اشاره می‌شود.

تولید اسناد جعلی توسط KGB در آفریقا

سرویس A در K.G.B که کارش تهیه اسناد جعلی است در آفریقا و اوایل دهه ۱۹۶۰ دست به اقداماتی می‌زد تا بتواند نفوذ خود را مخصوصاً در الجزایر افزایش دهد و دست غرب را کوتاه کند. از جمله زمانی که ژنرال دو گل مایل بود با الجزایر قراردادی صلح آمیز امضا کند که می توانست منجر به استقلال الجزایر شود چند تن از ژنرال های فرانسوی کودتای ناموفقی را علیه دو گل داشتند که سرویس A در یک روزنامه ایتالیایی به نام پائیس سرا مقاله‌ای را توسط عواملش نوشت. در این راستا روزنامه لوموند فرانسوی هم در سر مقاله خود نوشت که ماموران آمریکایی یکی از رهبران کودتا را تشویق کرده است.

تولید اسناد جعلی توطئه CIA در الجزایر توسط KGB

در الجزایر با توجه به این که احمدبن بلا از واکنش مسکو در بر چیدن موشک‌های خود از کوبا بسیار ناراحت بود و با سفیر شوروی در الجزیره صحبت کرده بود، سرد شده بود اما در مناقشه مرزی الجزایر با مغرب مسکو فرصت پیدا کرد روابطش را با الجزایر بهبود بخشد.

در اکتبر ۱۹۶۳ کاسترو برای کمک به احمد بن بلا تعداد دو فروند تانک مدرن شوروی را که مجهز به دوربین مادون قرمز بودند و شوروی اجازه نداده بود کوبا این تانک ها را حتی به سایر کشورهای کمونیست بدهد در اختیار الجزایر قرار داد تا در صورت لزوم علیه مغرب استفاده شود که البته مسکو هم با آن مخالفت نکرد در عین حال آمریکا و فرانسه هم به مغرب کمک نظامی می کردند و این فرصتی بود تا سرویس A دست به کار شود این سرویس دست به تکثیر اسنادی جعلی زد که نشان می داد سیا در حال توطئه برای سرنگونی دولت تازه تاسیس او می باشد.

در می ۱۹۶۴ احمد بن بلا به شوروی دعوت شد و مانند یک قهرمان با او رفتار شد اما یک سال بعد با یک کودتا رژیم او سرنگون شد.

فیدل کاسترو و ارنستو چگوارا و احمد بن بلا
به ترتیب از راست فیدل کاسترو و ارنستو چگوارا و احمد بن بلا در یک کافه در کوبا

غنا در توطئه اسناد جعلی KGB در جنگ سرد

در مورد غنا، گینه و مالی هم سرویس A با اسناد جعلی سعی داشت سران این کشورها را متقاعد کن که سیا برای سرنگونی رژیم آن‌ها در تلاش است. در مورد نخست وزیر غنا قوام نکرمه طوری بود که یک نامه جعلی در فوریه ۱۹۶۴ از سرویس دریافت کرد که به ظاهر توسط یک افسر سرخورده نوشته شده بود و از توطئه‌های سیا پرده برداشته بود آنقدر عصبانی شد که خود نامه ای با عصبانیت به رئیس جمهور وقت آمریکا جانسون نوشت و سیا را متهم کرد که همه توانش را در خرابکاری علیه او و مردمش به کار می بندند و از سفیر غنا در واشنگتن خواست شخصاً آن را تحویل دهد.

استفاده از اسناد جعلی در جنگ سرد حتی در خاک آمریکا

چاپ خبر اعدام 17 سرباز کوبایی در آنگولا به جرم تجاوز به زنان آنگولایی توسط زوخه تماما زن
چاپ خبر اعدام 17 سرباز کوبایی در آنگولا به جرم تجاوز به زنان آنگولایی توسط جوخه تماما زن

این کار تنها در آفریقا نبود در سال ۱۹۶۴ که غیر قانونی بودن تبعیض نژادی در آمریکا را تصویب کردند، شورش‌هایی در لس آنجلس بر پا شد که تعدادی کشته و مناقشات نژادی به وجود آمد.

ماموران K.G.B در نیویورک دیپلمات‌های آفریقایی را در سازمان ملل با نامه‌های توهین آمیز و تهدیدآمیز بمباران می‌کردند در حالی که مدعی بودند توسط برتری طلبان سفید پوست هستند.

این برنامه‌ها چند سال ادامه یافت اما در سال ۱۹۷۰ و در اجلاس مجمع عمومی سازمان ملل، یکصد کپی از اعلامیه از طرف یک گروه نژادپرست آمریکایی برای هیئت‌های سرویس آفریقایی ارسال شد. سیا توسط استخدام خبرنگاران در خبرگزاری‌های بزرگ دهه ۱۹۷۰ توانست گزارش‌های دروغ در مورد حضور مستشاران شوروی در آنگولا به سراسر جهان را مخابره کند.

یکی از این داستان‌ها دستگیری بیست تبعه شوروی و سی وپنج تبعه کوبایی بود. این اتهامات که توسط خبرنگاران مزدور گزارش می‌شد تجاوز سربازان کوبایی به زنان آنگولایی بود که تبلیغات زیادی برای آن انجام دادند.

این داستان‌ها در مطبوعات غرب انعکاس زیادی یافت اما بعدا در مورد منابعش شک پیدا شد.

استفاده از اسناد جعلی در جنگ سرد در ایران

در زمان جنگ دوم جهانی و زمانی که انگلیسی‌ها در ایران حضور بسیار پر رنگی داشتند برای به دست آوردن نظرات رجال سیاسی تلاش گسترده‌ای داشتند.

به طور مثال برای تحت فشار قرار دادن یک نماینده برای پذیرفتن خواسته آن‌ها در مجلس علاوه بر آن که عکس‌های واقعی از ارتباط با یک جاسوس تهیه کرده بودند مبادرت به جعل یک عکس از این نمانیده با یک نماینده شوروی کرده بودند که بالای سر آن‌ها تابلویی از انقلاب شوروی را نشان می داد و آن‌ ها در حال دست دادن با یک دیگر بودند در حالی که در بیننده تداعی شد آن‌ها بر سر پیمان کمونیستی مشغول تبریک برای ایجاد تعهداتی می باشند. این عکس ماهرانه جعل شده بود به طوری که تشخیص آن به سادگی امکان پذیر نبود.

منبع
کتاب سازمان‌های جاسوسی در هزارگان تاریخ

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

نوشته های مشابه

همچنین ببینید
بستن
دکمه بازگشت به بالا