تاریخ جنگتاریخ

سیستم جاسوسی ناپلئون بناپارت

ناپلئون یکی از مفاخر غرب مخصوصا فرانسه است. اولین گام او در سیاست با استخدام جاسوسان است به طوری که به وسیله آن‌ها دسیسه‌هایی می‌چینند و از طریق آن‌ها به جمع آوری کامل اطلاعات از دشمنان و دوستان حال یا آینده می‌پرداخت. او به طور دقیق از مواضع توپ‌ها اطلاعات دقیقی جمع آوری می‌کند. او برای حمله‌ها و جهانگشایی خود به شدت به جاسوسان مورد اعتماد خود که در موارد زیادی از اهالی آن سرزمین بودند تکیه داشت و قطعا اگر جاسوسان مورد اعتماد نبودند، به آنچه که تاریخ از موفقیت‌ها برایش نوشته است دست نمی‌یافت.

ناپلئون با شاه ایران توافق کرد که در عوض پس دادن گرجستان به ایران توسط روس‌ها، افغان‌ها و ایلات قندهار را علیه انگلستان در هندوستان بشوراند. با تضعیف انگلستان شرایطی مهیا شد تا ناپلئون و سپاهیانش با خیال راحت از ایران عبور کرده و به تسخیر هندوستان و از بین بردن انگلیسی‌ها در آن سرزمین بپردازند.

اتاق سیاه سیستم جاسوسی ناپلئون مسئول خواندن نامه‌ها مشکوک

به زعم تاریخ نویسان اروپا، ناپلئون شاید اولین شخصی باشد که رویه باز کردن نامه‌های خصوصی دیگران را سازماندهی کرد. او دفتری سری را تأسیس کرد که به اتاق سیاه یا اتاق سری معروف شد. در آن دفتر نامه‌های افراد مشکوک را می‌گشودند و از محتوای آن مطلع می‌شدند.

متصدیان گشودن و خواندن نامه‌ها مخصوصا مراقب افراد خارجی یا رقبای سیاسی و نظامی فرانسوی بودند و ناپلئون یک سرویس مخفی کارآمد را اداره می‌کرد و از آن برای بقاء و دوام امپراتوریش بهره می‌جست و معمولا روزانه در حدود ۲۰۰ نامه در اتاق سری خوانده می‌شد.

این روند آنقدر گسترش یافت تا مردم از این فرآیند مطلع شدند و در واقع برای جلوگیری از لو رفتن نامه‌ها، رمز کردن مطالب متداول گشت و در عین حال متخصصان رمزشکن نیز تربیت شدند به طوری که فرانسه یکی از قوی‌ترین کشورهای در آوردن و رمزگشایی پیام‌ها گشت و این روند هنوز هم ادامه دارد.

شیوه باز نمودن نامه‌ها توسط سیستم جاسوسی ناپلئون بناپارت یک تکنیک جاسوسی بسیار قدیمی است، این تکنیک را می‌توان از اولین تکنیک‌های تاریخچه جاسوسی در سراسر جهان نام برد. اگر تمایل دارید که با تاریخچه و سرگذشت جاسوسی بیشتر آگاه شوید می توانید مقاله تاریخچه جاسوسی را مطالعه کنید.

در عین حال ناپلئون جاسوسانی را به نقاط دوردست گسیل می‌کرد تا نقشه و اطلاعات مناطقی را که برای اشغال هدف گذاری شده بود، ترسیم کنند و با اطلاعاتی تک شده، ارتش به آنجا حمله نماید. فرماندهان با استفاده از این اطلاعات می‌توانستند راهبرد مناسبی برای ارتش تدوین نمایند.

ناپلئون بناپارت
ناپلئون بناپارت امپراتور فرانسه

افتتاح وزارتخانه پلیس کل و پایه‌گذاری سیستم مدرن جاسوسی ناپلئون

ناپلئون در سال ۱۸۰۴ خود را امپراتور اولین جمهوری فرانسه نامید. در همان سال تاجگذاری کرد و در سال ۱۸۰۴ ناپلئون وزارتخانه‌ای را ایجاد کرد به نام وزارت پلیس کل و شخصی بنام ژوزف فوچه را به عنوان مسئول امنیت داخلی منصوب کرد. فوچه مسئول اولین سیستم مدرن جاسوسی فرانسه شد و از اختیارات و اعتبارات لازم برای گسترش و تحکیم امپراتوری جاسوسی خود بهره مند گشت.

این روند ۶ سال ادامه یافت تا اینکه ناپلئون متوجه ارتباطات مخفیانه فوچه با انگلستان شد و فوچه را برکنار کرد و شخصی بنام ساواری را به جای او برگزید که قبل از آن محافظ مورداعتماد امپراتور بود. دشمنی بین رئیس جدید و رئیس قدیم بر تضعیف سرویس جاسوسی ناپلئون کمک می‌کرد و باعث تضعیف این سیستم گشت؛ چراکه فوچه برکناری خود را ناشی از توطئه‌های ساواری و دوستانش می‌پنداشت.

ناپلئون علاوه بر دسترسی به اطلاعات موثق و خوب از روش‌های حیله گرانه هم بر پیروزی‌های خود سود می‌برد. ناپلئون از همان سال تاجگذاری برای اروپا برنامه‌ریزی کرد و تا مسکو هم پیشرفت اگر چه شکست خورد. همچنین در جنگ واترلو در سال ۱۸۱۵ از انگلستان نیز شکست خورد ولی فرانسویان ناسیونالیست همیشه به او افتخار می‌کنند.

شش سال بعد سازمان جاسوسی ناپلئون بنا به نیاز فرانسه و با آغاز جنگ فرانسه پروسیا انگیزه لازم را برای سازماندهی مجدد پیدا کرد.

ژوزف فوچه وزیر پلیس کل فرانسه در دوران ناپلئون که مسئول مستقیم ناپلئون بر سیستم جاسوسی ناپلئون
ژوزف فوچه

نامه ناپلئون بناپارت به فتحعلی شاه و افشا قوی بودن سیستم جاسوسی امپراتوری فرانسه

ناپلئون نامه جالبی به فتحعلی شاه قاجار دارد که ظاهرا برای برقراری وقوام دوستی به نگارش در آمده که به شرح زیر است:

سلام بر تو دارم. من همه جا مأمورینی دارم که مرا از خبرها مطلع می‌سازند.

آوازه شهرت من به تو رسیده است که چگونه فرانسه را برتر از ملل غرب قرار دادم ایران کشور شریفی است که خداوند به مردم آن سرزمین نظر دارد و مردمان آن سرزمین مردانی هوشمند و بی باک وشایسته هستند و لایق یک حکومت خوب می‌باشند.

نادر شاه جنگجوی بزرگی بود بر دشمنان خود چیره شده و با افتخار پادشاهی می‌کرد اما این فرزانگی را نداشت که هم به فکر حال و هم در اندیشه آینده باشد… و به یاری خداوند و سلطنت طولانی و این افتخار را برایت آروزمندم.

اما ناپلئون برای قوام حکومتش علاقه زیادی به جاسوسی صنفی داشت؛ مثلا مسابقه‌ای ترتیب داد تا برای شهید فولاد انگلیسی صورت گیرد که صنعتگران، فرمول ساخت یا سازنده این فولاد را تحویل دهند. حتی برخی از شرکت‌های خارجی دیگر نیز علاقمند شدند که برای ناپلئون به این فرمول دست یابند.

منبع
کتاب سازمان‌های جاسوسی در هزارگان تاریخ

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

نوشته های مشابه

دکمه بازگشت به بالا